De ce cultură generală?

      Am lansat acest blog cu dorinţa de a trage un semnal de alarmă actualilor tineri - viitori părinţi şi actualilor  părinţi. Trebuie să se înţeleagă ce importantă este cultura generală în primul rând pentru stabilitatea psihică şi emoţională a fiecărui om.
 
      Poate mulţi se întreabă de ce să aibă nevoie de cultură generală.  Ea nu aduce bani, nu ţine de foame, nu te face mai frumos sau mai iubit. Plus că, se ştie, sunt în ţara noastră dragă oameni cu puţine studii care deţin chiar şi adevărate imperii financiare. La ei nu se pune problema de cultură generală. Există bogătaşi cu mari averi moştenite, există fotbalişti, există politicieni (cu diplome cumpărate), există piţipoance care îşi "achiziţionează" un soţ bogat ş.a.m.d.

     Aţi auzit de multe ori aceste "cugetări"? Cred că, din păcate, da. Şi tot din păcate, cel mai des se aud la tineri - "mândria ţării".
      Aceşti tineri nu realizează că lipsa culturii generale le creează un handicap social. Toţi ar vrea să ajungă oameni cu stare (până aici - OK) dar nu au cultura muncii şi a valorilor adevărate, care de fapt sunt esenţiale pentru crearea şi păstrarea unei stări materiale bune, stabile şi pe termen lung. Una din aceste valori este şi cultura generală. Aici fac apel la părinţi şi la viitorii părinţi, pentru a-şi educa fiii şi fiicele să iubească învăţătura şi să fie curioşi, ca să-şi poată construi drumul spre obţinerea unei culturi generale solide.
 
         La ce ne foloseşte cultura generală?
 - ne dă o mulţumire de sine (prin faptul că adunăm "bagaje" de cunoştinţe)
 - ne face mai încrezători în forţele proprii (cu cât ştim mai multe cu atât suntem mai încrezători)
 - ne face să ne simţim valoroşi
 - ne face să ne simţim confortabil în orice fel de cerc social (cu cât suntem mai cultivaţi cu atât ne putem adapta mai uşor la diverse cercuri de persoane; de la un nivel superior ţi-e uşor să cobori la un nivel inferior - invers e mai greu)
 - ne face, datorită încrederii pe care ne-o conferă în forţele proprii, să ţintim mai sus
 - ne face, datorită încrederii pe care ne-o conferă în forţele proprii, să facem anumite alegeri pentru că aşa vrem şi simţim şi nu pentru că suntem nevoiţi
- ne oferă şansa de a accesa cercuri sociale superioare şi de a ne integra în ele
- ne oferă posibilitatea de a obţine oportunităţi de câştiguri materiale mai eficiente